maanantai 12. lokakuuta 2015

Maanantai 12.10.2015

Maanantain olin tutustumassa endoskopia yksikön välinehuoltoon. Tämäkään aamu ei mennyt "ihan niin kuin Strömsössä", mutta olin kuitenkin välinehuollossa ajoissa eli loppu hyvin, kaikki hyvin :) 

Myös endoskopiayksikön välinehuollossa välinehuoltajan aamu alkaa desinfektiokoneiden testiohjelmien läpiajamisella. 

 Heti kun poliklinikoilla alkaa vastaanotto, alkaa myös välinhuoltoon tulla instrumentteja. Endoskopian välinehuollossa huolletaan mm. gastroskoopit, colonoskoopit, duodenoskoopit (ERCP), bronkoskoopit, nasofiberoskoopit, intubaatiofiberoskoopit, kystofiberoskoopit... ja sydän UÄ (ECHO) sekä erilaiset instrumentit.
Kaikkien skooppien (tähystimien) pesusta, desinfektiosta ja kuivauksesta löytyy hyvät ohjeet. Hyvä niin, koska skooppien huollossa täytyy olla erityisen varovainen! Ne menevät herkästi rikki ja ovat erittäin kalliita!

Skoopit(tähystimet) esipuhdistetaan ensin käsin. Onteloiset sisäosat harjataan kolme kertaa sopivan kokoisella harjalla biofilmin ehkäisemiseksi (jos niitä ei ole "pallotettu") ja pyyhitään päältäpäin. Sen jälkeen skoopit laitetaan koneeseen desinfektiota varten. 

Yhteen koneeseen mahtuu kerrallaan kaksi skooppia. 

Kyllä on monimutkaisen näköinen häkkyrä!  

Skooppeihin yhdistetään "kanavaliittimet", jotta pesu- ja desinfektioaineet pääsevät virtaamaan skooppien kaikissa kanavissa.
Ja tässä vaiheessahan täytyy tietysti tietää, mikä johto tai letku laitetaan mihinkin "reikään".
Kun desinfiointiohjelma (n.35min) on mennyt läpi, skoopit nostetaan pöydälle lisäkuivatusta varten. Skoopit yhdistetään kuivatusjärjestelmään n.10 minuutiksi ja päältäpäin kuivataan paineilmapistoolilla. Desinfiointikoneen kuivatus ei kuivata riittävästi varsinkaan skooppien sisäosia. Tarkka kuivatus estää mikrobien kasvun pitkissä skoopin onteloisissa osissa.
Seuraavaksi skoopit ripustetaan ilmastoituun kaappiin pystyasentoon niin, että ne roikkuvat vapaasti. Siellä ne kytketään tietyn suuruiseen ilmanpaineeseen, jotta varmistetaan hyvä kuivuminen ja säilyminen kuivana. Tällä tavalla vältetään nesteen kertyminen skooppien onteloihin ja samalla estetään erilaisten organismien kasvu siellä. Skoopit säilytetään näissä hyvin ilmastoiduissa kaapeissa.
Saatiin yksi sydän UÄ:kin puhdistettavaksi.
Se liotetaan vahvassa desinfektioaineliuoksessa ja huuhdellaan sen jälkeen juoksevan veden alla. Sen jälkeen instrumentti pakataan steriiliin liinaan ja laitetaan oikea tarra päälle. 
Täälläkin skannataan kaikki huolletut instrumentit ja skoopit, jotta psytytään seuraamaan välineiden huoltoa ja niiden hintoja.

Yhteenvetona viikko välinehuollossa oli antoisa. Pienen lapsen äitinä ja yrittäjän vaimona tämän viikon toteutuminen oli ajoittain aika haasteellista. Oman mukavuusalueen ulkopuolelle meneminen on joskus loppujen lopuksi välttämätöntä kehittyäkseen työssään ja myös ihmisenä!

Sain tutustua välinehuoltajan työhön. Sairaanhoitajana moni instrumentti oli tuttu ja aseptiikka hoitotyössä on selvää, mutta nyt välinehuollossa moni asia sai uuden merkityksen ja asioita pääsi katsomaan vähän eri suunnasta.

Sain muistutella mieleen, millaista on olla opiskelijan roolissa ja työyhteisön ulkopuolisena jäsenenä seurata välinehuoltoa. Sain hyvää ohjausta ja kysymyksiini vastauksia. Lyhyen jaksoni ansioista en päässyt harjoittelemaan kädentaitoja, mutta sain seurata vierestä, kuinka välinehuolto tapahtuu ja mm. mitä aseptiikka välinehuollossa on. Koen, että olen taas monta kokemusta ja ajatusta rikkaampi. Hyödyn näistä kokemuksista työssäni opettaessani ja ohjatessani välinehuollon opiskelijoita ja lähihoitajaopiskelijoita.

Kiitos Mikkelin keskussairaalan välinehuoltajille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti